Guldklimp nr 4 från Explain Pain Supercharged

Det här är en “Nugget” från boken Explain Pain Supercharged. Boken är skriven av Lorimer Moseley och David Butler och kan beskrivas som en manual om smärta för hälso- och sjukvårdspersonal. Boken innehåller 71 av dessa guldklimpar, vilka är korta historier som ämnar fånga in en eller flera aspekter av smärta som vi förstår ämnet idag. Guldklimparna kan användas i arbetet med patienten. Tanken är att de ska fungera som en “DIM-minskare” och en “SIM-förstärkare”. Mer om DIMS och SIMS kommer i blogginlägg längre fram. Kort beskrivet kan guldklimpen kan minska ner hotbilden kring smärta och facilitera beteendeförändring.

“Guldklimp nr 4 – Kronjuvelerna

Föreställ dig att kungafamiljen har bett dig se efter kronjuvelerna i en vecka, värda flera miljoner kronor. Vart skulle du förvara dem? (Här letar du efter svaret ’I ett kassaskåp’). Exakt! Precis som för oss – vår mest värdefulla del är hjärnan och vi bevarar den i det starkaste ben vi har (knacka knogarna mot pannan för att förtydliga för patienten). Vår ryggmärg är extremt viktig för oss eftersom att den tar alla meddelanden från och till vår kropp och fungerar likt en hjärna. Vi har vår ryggmärg inkapslad i en stark och stabil benstruktur. 

Okej, så säg att du skulle vilja skydda kronjuvelerna ännu bättre, vad skulle du installera då? (Här letar du efter svaret ’Ett alarmsystem’). Exakt! Och det är precis vad vi har – alla vävnader nära ryggmärgen har fullt med alarmklockor – små varningsdetektorer som kommer ringa även om det bara är något litet som gått snett. De sitter så tätt ihop att vi inte kan avgöra vilket alarm som började ringa – vi vet bara att ett alarm ringer. 

  

Många tror att deras rygg är svag, skör och sårbar. En vanligt förekommande, eller primär, metafor i samhället kan mycket väl vara att RYGGAR ÄR SKÖRA vilket kan leda till sekundära metaforer så som jag har en dålig rygg eller ryggen kommer alltid vara körd. Den här guldklimpen påminner folk om att ryggen är stark, att den skyddar ryggmärgen otroligt väl, att den tillåter lite rörelse vid varje segment för att ge en rimlig mängd rörelse över hela ryggen utan att skapa problem för ryggmärgen. Guldklimpen hjälper också att avdramatisera vikten av röntgenundersökningar. Folk glömmer ofta att det är omöjligt att identifiera exakt vilken vävnad som fick alarmet att börja ringa eftersom att systemet är så komplext. Slutligen förstärker denna guldklimp det viktiga konceptet ’Smärta är en beskyddare’.

Explain Pain Supercharged (s. 174), G.L. Moseley, D.S. Butler. 

Översatt med tillstånd av författarna. Adrian Valkeaoja (Talking About Pain). 


 

Det finns en risk att “förklara smärta” blir ytterligare en modalitet som vi inom hälso- och sjukvården “gör på patienten” (aka ytterligare ett “verktyg i vår verktygslåda”). Om det grundläggande tankeparadigmet fortfarande utgår ifrån en enbart biomedicinsk förståelse, alltså en modell som inte helt speglar verkligheten och som inte är personcentrerad – då är vi förmodligen fortfarande fel ute. Se Lorimer Moseley prata om det här Lorimer Moseley med Shelly Prosko.

Mer läsning Unraveling the complexity of low back pain

Köp boken Explain Pain Supercharged

/Adrian.

One thought on “Guldklimp nr 4 från Explain Pain Supercharged

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s