10 fantastiska upptäckter om smärta som du behöver känna till!

De senaste 20-30 åren av forskning har likt utvecklingen av tekniken i samhället sett en explosion av framsteg inom en rad olika områden. Genom noggrann granskning har dessa olika framsteg lett fram till 10 fantastiska upptäckter gällande smärta som vi med tveklöshet kan berätta för allmänheten men i synnerhet för personer som lider av smärta.

Dessa 10 fantastiska upptäckter är mycket gediget sammanställda som 10 nyckelkoncept som i huvudsak bör ligga till grund för den allmänna konceptuella förståelsen för hur smärta fungerar men även utgöra inlärningsmål i en rehabiliteringsprocess mot återhämtning från smärta. Sammanställningen är gjord utav Lorimer Moseley och David Butler i deras bok Explain Pain Supercharged som är av stark rekommendation både till den intresserade klinikern som arbetar med smärta men även till vemsomhelst intresserad av att verkligen veta mer om smärta.

Vi har med tillåtelse från upphovsmakarna tagit oss frihet att översätta dessa 10 målkoncept vilka du finner här nedan, men innan du tar dig an dessa så tåls det att ta en titt på och minnas den här gamla godingen:

Screenshot_2017-02-09-22-29-12

 

 

Redo? Då kör vi!

 

 

Nyckelkoncept Förklaring
1. Smärta är normalt, personligt och alltid på riktigt. Alla upplevelser av smärta är normala och utmärkta -men obehagliga- slutprodukter utav vad din hjärna bedömer är en farlig situation. All smärta är verklig.
2.Det finns varningsreceptorer, inte smärtreceptorer. Varningssystemet är enbart ett varningssystem – det finns inga smärtreceptorer, smärtbanor eller smärtstationer.
3.Smärta och vävnadsskada är inte alltid relaterade. Smärta är ett opålitligt mått på förekomsten eller mängden av vävnadsskada – det ena kan existera utan det andra.
4.Smärta beror på balansen mellan fara och säkerhet (läs om DIM’s & SIM’s) Du kommer uppleva smärta när din hjärna gör den samlade bedömningen att det finns mer trovärdiga bevis för fara mot din kropp än vad det finns trovärdiga bevis för säkerhet och drar sedan slutsatsen om att du är i behov av att försvaras.
5.Smärta involverar utspridd hjärnaktivitet. Det finns inget enskilt ’smärtcentrum’ i hjärnan. Smärta är en medveten upplevelse som ovillkorligt involverar flertalet delar av hjärnan samtidigt och utmed tiden.
6.Smärta beror på kontext. Smärta kan influeras utav saker du ser, hör, känner, rör vid, luktar eller smakar på, saker du tror eller tänker på, saker du gör, situationer du befinner dig i, platser du är på, personer i ditt liv och saker som händer inuti i din kropp.
7.Smärta är en utav flertalet försvarseffekter. Om kroppen är hotad, så är den kapabel till att aktivera flertalet försvarssystem vilket inkluderar immunförsvar, hormonsystem, motoriska systemet, autonoma funktioner, andning, kognition, känslor och smärta. Några eller alla av dessa system kan bli överbeskyddande.
8. Vi är bioplastiska. Trots att alla försvarssystem kan bli överbeskyddande, upptrissade och på alerten, så innefattar begreppet om bioplasticitet det faktum att de kan förändras tillbaka, genom livslinjen. Det är biologisk osannolikt att smärta inte kan förändras.
9.Att lära sig om smärta kan hjälpa individen och samhället. Att lära sig om smärta är terapi. När du förstår varför det gör ont, så får du mindre ont. Om du är problem med smärta så är du inte ensam – miljontals människor har det också. Men det finns många forskare och kliniker som hela tiden arbetar med att hitta sätt att hjälpa till.
10. Aktiva behandlingsstrategier understödjer återhämtning. När du väl förstår smärta, då kan du börja göra planer, utforska olika sätt att röra på dig, förbättra din form och hälsa, äta bättre, sova bättre, förstöra DIM’s, hitta SIM’s och gradvist göra mer.

Förvirrad? Ja, det var jag också när jag läste detta. Vad har det här med MIN smärta att göra tänkte jag. Tipset är att verkligen ta uppgiften i att verkligen förstå hur dessa 10 nyckelkoncept relaterar till din smärta på allvar och du kan börja att göra detta genom att skriva ner koncepten och ta med dom till någon som arbetar med smärta, såsom din läkare, fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat vilka alla har i sitt ansvar att känna till detta och kan hjälpa dig förstå detta.

Vi kommer att över tid utforska och utveckla dessa koncept här på bloggen, instagram och youtube så håll dig uppdaterad för fortsättning följer…

/Erwin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s